Wat is het Terugkommoment?

Geplaatst op 03-05-2024

Categorie: Auto en vervoer

Het Terugkommoment is een verplichte terugkomdag voor beginnende bestuurders die hun rijbewijs hebben gehaald. Deze speciale trainingsdag, die plaatsvindt binnen 6 tot 9 maanden na het behalen van het rijbewijs B, is ontworpen om de verkeersveiligheid te vergroten en het aantal verkeersongevallen te verminderen. Tijdens deze dag krijgen deelnemers de kans om hun rijvaardigheden te verbeteren en reflecteren op hun eigen rijgedrag.

Waarom is het Terugkommoment belangrijk?

Statistieken tonen aan dat beginnende bestuurders significant vaker betrokken zijn bij ernstige verkeersongevallen. Het Terugkommoment biedt een unieke kans om deze tendens tegen te gaan. Door middel van praktische oefeningen en interactieve workshops worden jonge bestuurders zich meer bewust van de risico's op de weg en leren ze beter hoe te reageren in gevaarlijke verkeerssituaties.

Wat kun je verwachten tijdens het Terugkommoment?

Op het Terugkommoment zal je deelnemen aan verschillende activiteiten die gericht zijn op het verbeteren van je rijtechniek. Deze omvatten slalom rijden, noodstop oefeningen en situatiesimulaties die je voorbereiden op onverwachte verkeerssituaties. Bovendien is er een interactieve sessie waarin je ervaringen deelt met andere jonge bestuurders, wat bijdraagt aan een beter begrip van gezamenlijke verantwoordelijkheden op de weg.

Voor wie is het Terugkommoment bedoeld?

Alle bestuurders die hun rijbewijs B hebben behaald en jonger zijn dan 36 maanden moeten deelnemen aan het Terugkommoment. Deze verplichting geldt ongeacht of je jouw rijbewijs in België of in een ander EU-land hebt behaald. Het is een cruciale stap om niet alleen jouw veiligheid, maar ook die van andere weggebruikers te verzekeren.

Hoe kun je je aanmelden voor het Terugkommoment?

Het aanmelden voor het Terugkommoment is eenvoudig. Bezoek de officiële website via de volgende link: https://www.saferoads.be/terugkommoment/, waar je alle benodigde informatie vindt over hoe en wanneer je je kunt inschrijven. Zorg ervoor dat je je aanmeldt binnen de voorgeschreven termijn na het behalen van je rijbewijs, om te voldoen aan deze belangrijke wettelijke vereiste.